Powered by RND
PodcastsWetenschapPerspektiv - allmänbildning du har nytta av.

Perspektiv - allmänbildning du har nytta av.

Vad Vi Vet.
Perspektiv - allmänbildning du har nytta av.
Nieuwste aflevering

Beschikbare afleveringen

5 van 150
  • 171. Effektiv avkoppling på semestern (och i vardagen)
    This is a free preview of a paid episode. To hear more, visit www.vadvivet.seHur återhämtar man sig på semestern? Hur får man den avkoppling, den kontrast till vardagen som så många av oss så intensivt längtar efter när man är ledig? Och är konsten att koppla av på semestern nyckeln till hur vi också ska koppla av i vardagen?Det är något Niclas Almén har svar på. Han är psykolog och verksam som lektor på Mittuniversitetet i Östersund och även på GIH, Gymnastik och Idrottshögskolan. Hans specialområde är återhämtning, både ur ett fysiskt och ett mentalt perspektiv, och han har skrivit flera böcker inom detta ämne, däribland “Återhämtningsguiden - må bra trots press och stress”. Alméns bokrekommendationer:
    --------  
    9:10
  • 170. Krånglig mage? IBS? Så förbättrar du din maghälsa
    This is a free preview of a paid episode. To hear more, visit www.vadvivet.seMellan sex och sju procent av svenska befolkningen upplever att händelser i magen och tarmen som egentligen är helt normala ger dem olika irriterande symtom, som långvariga, återkommande buksmärtor och problem med avföringen. Irritable Bowel Syndrome, eller IBS som det kallas i vardagen, är med andra ord en folksjukdom. Samtidigt är det tillstånd omgärdat av myter och missförstånd.PerJohan Lindfors är överläkare på Ersta sjukhus i Stockholm och docent i gastroenterologi. Han har forskat på att utveckla och optimera behandlingsmetoder för patienter med funktionella mag- och tarmsjukdomar, framför allt IBS. I det här avsnittet berättar han vilka symptom som är tecken på obalans i tarmsystemet och som du ska vara uppmärksam på och vad som är helt normalt, vad som orsakar magont och vad du kan göra på egen hand för att förbättra din maghälsa.Lyssna här:* Lyssna på Apple* Lyssna på SpotifyAvsnittet finns även i alla andra poddappar. Sök på “Perspektiv” så hittar du det.
    --------  
    7:57
  • 169. Kan man fixa parrelationen på bara tre veckor?
    This is a free preview of a paid episode. To hear more, visit www.vadvivet.seSamtidigt som semestern tillåter oss att pausa alla vardagens distraktioner kan det också göra att problemen i en relation framstår ännu tydligare. Fråga vilken parterapeut som helst och de vittnar om att trots att många par tillbringar mer tid ihop på semestern så lyckas de inte komma närmare varandra.Å andra sidan finns det forskning som visar att det bara krävs 21 dagar för att skapa en ny vana. Tre veckors semester kan alltså också vara ett tillfälle att påbörja eller utveckla ett relationsarbete. Det menar Susanna Tagesdotter Hagstrand, psykolog och författare till boken “Relationskuren” där tanken är att arbeta med relationen en stund varje dag i just tre veckor.Tagesdotter Hagstrands bokrekommendationer:- Mating in Captivity - Eshter Perel- The High-Conflict Couple - Alan E. Fruzetti- The Seven Day Love Prescription - John Schwartz Gottman, Julie Schwartz Gottman“Perspektiv” är en podd från Vad Vi Vet, tjänsten som publicerar allmänbildning du har nytta av.Bli prenumerant och få tillgång till alla poddavsnitt + alla förklaringar och artiklar på vadvivet.se. Prova för bara 1kr/dag. http://vadvivet.se/lyssnamerProgramledare: Per Grankvist. Producent: Jens Back. Produktion: Stray Dog Studios.
    --------  
    7:15
  • 168. Därför blir människor vaccin- eller klimatskeptiker.
    This is a free preview of a paid episode. To hear more, visit www.vadvivet.seSkeptiker porträtteras ofta som helt ovetenskapliga, samtidigt som ifrågasättandet är helt centralt för vetenskapsmän. Finns det därmed något vi kan lära oss av de skeptiska? Mia-Marie Hammarlin är lektor vid Lunds Universitet och författare till flera intressanta studier om vaccinskeptiker.I det här avsnittet talar vi om vad det är som gör människor skeptiska mot olika saker, hur du bäst hanterar dem och inte minst vad man kan lära sig av att försöka förstå dem på djupet.Mia-Marie Hammarlins artikel om skeptiker. “I bonded with covid vaccine sceptics over saunas and Mother Earth rituals. This is what they taught me.” The Conversation. Hammarlins bokrekommendationer:Contemporary Conspiracy Culture - Jeron HarambamAnti/Vax -reframing the controversy - Bernice Hausman“Perspektiv” är en podd från Vad Vi Vet, tjänsten som publicerar allmänbildning du har nytta av.Bli prenumerant och få tillgång till alla poddavsnitt + alla förklaringar och artiklar på vadvivet.se. Prova för bara 1kr/dag. http://vadvivet.se/lyssnamer Programledare: Per Grankvist. Producent: Jens Back. Produktion: Stray Dog Studios.
    --------  
    7:22
  • 167. Konkreta sätt att ta kontrollen över sin arbetstid och få bättre balans i livet
    This is a free preview of a paid episode. To hear more, visit www.vadvivet.seAtt ha tid eller inte ha tid är dels en fråga om att ha rätt inställning och dels en fråga om att ha rätt rutiner. Hur använder man sin arbetstid bättre? Hur får man tid över till det viktigaste? Vad krävs för att skapa förutsättningar för koncentrerat djuparbete? Är det ens realistiskt att stäva efter balans, eller borde man stäva efter något annat?Idag ska vi tala om produktiv tid, och den som ska ge oss perspektiv är samtidshistorikern David Larsson Heidenblad, som är docent vid Lunds Universitet, och som skrivit boken “Ta din tid: gör mindre men bättre.”I det här avsnittet kommer du att bland annat få lära dig knepen som ger dig bufferttid och buffertveckor, som hjälper dig förstå varför du ska tacka ja långsamt och tacka nej snabbt. Och mycket mer.Lyssna här:Avsnittet finns även i alla andra poddappar. Sök på “Perspektiv” så hittar du det.Verktygen som funkarI avsnittet namns en hel rad tekniska funktioner och hjälpmedel i din telefon och på din dator som hjälper dig fokusera. Vi har sammanställt de bästa knepen, inklusive länkar till alla de appar som nämndes samt beskrivningar av de enkla inställningar du behöver göra i din telefon och dator för att ta kontrollen. Du hittar dem här.Heidenblads bokrekommendationer:
    --------  
    6:44

Meer Wetenschap podcasts

Over Perspektiv - allmänbildning du har nytta av.

Så mycket är vettigt att spara för att få en bra pension. Faktorerna bakom utbrändhet. Hur ofta alla andra har sex (egentligen). Anpassat ledarskap för olika generationer. Så minskar du din ångest och oro. Läxläsningsmetoderna som funkar. Knepen för att hantera narcissister i din närhet. Beprövade sätt att hålla sig frisk. Hormonernas påverkan på kroppen + många fler ämnen. I “Perspektiv” intervjuar Vad Vi Vets grundare och chefredaktör Per Grankvist forskare och experter som på ett begripligt sätt förklarar saker som du har nytta av att veta om det ämnet i vardagen. www.vadvivet.se
Podcast website

Luister naar Perspektiv - allmänbildning du har nytta av., De Universiteit van Nederland Podcast en vele andere podcasts van over de hele wereld met de radio.net-app

Ontvang de gratis radio.net app

  • Zenders en podcasts om te bookmarken
  • Streamen via Wi-Fi of Bluetooth
  • Ondersteunt Carplay & Android Auto
  • Veel andere app-functies

Perspektiv - allmänbildning du har nytta av.: Podcasts in familie

Social
v7.20.2 | © 2007-2025 radio.de GmbH
Generated: 7/11/2025 - 12:41:23 AM