Vägen till bildning har aldrig varit kortare för nu kan du ta nya A-kurser varje vecka – utan att behöva sätta dig i skolbänken. I A-kursen ger Sveriges främsta...
72. Hur mycket är det rimligt att oroa sig? (A-kursen i oro)
Att fastna i oro och ältande är trist och energikrävande. Samtidigt kan oro fungera som en varningsklocka i livet och hjälpa en att identifiera saker som skulle kunna gå fel. Men hur kan man veta om oron hjälper eller stjälper en och hur kan man stävja sin oro när den går överstyr? Det svarar Erik Andersson och Tove Wahlund på som båda är psykologer och forskar på Avdelningen för psykologi vid Karolinska Institutet och de har tillsammans skrivit Orosboken. Dessutom pratar Emma och Clara om Freuds take på tvångstankar, om nyhetsknarkande verkligen är lämpligt vid oroliga tider och hur viktig dialekten är när man ska hitta sin hjärn-PT.Klipp och musik:Bobby McFerrin - Don't Worry Be HappyTV4 Play, Kristersson-jag förstår att många är oroliga just nuTV4 Nyhetsmorgon, Oro och kriser i världen – så påverkas ekonominTV4 Nyheter, Magdalena Andersson, klart många känner en oroCamilla Puskaric Schön - KroppsscanningVår tenta i oro hittar du på instagram, @akursen_poddmail: [email protected] Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
--------
38:58
"Är det verkligen smartast att vara rikast på kyrkogården?" (Överkursen i privatekonomii)
I måndags kom A-kursen i privatekonomi och nu har det blivit dags för överkursen, det vill säga hela Emmas intervju med Jan Bolmeson, civilingenjören som ägnat de senaste tjugo åren åt att folkbilda om privatekonomi i bland annat i sin egen podd Rika Tillsammans. Jan berättar bland annat om vilka risker det finns med att spara för mycket, hur man bör spendera sina pengar för att maximera sin lycka och varför ränta på ränta-effektten är snudd på magisk. Följ oss på instagram @akursen_poddmail: [email protected] Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
--------
1:07:53
71. Kan vem som helst bli ekonomiskt oberoende? (A-kursen i privatekonomi)
De fattiga oxveckorna är här och många går in i det nya året med ett löfte till sig själva om att bli bättre på att sköta sin ekonomi. Men är det alltid mer fördelaktigt att vara en spara än en slösa och kan vem som helst bli ekonomiskt oberoende? Det svarar Jan Bolmeson på som ägnat de senaste tjugo åren åt att folkbilda om privatekonomi, bland annat i den popuplära podden Rika Tillsammans som han driver tillsammans med Caroline Bolmeson. Dessutom pratar Emma och Clara om FIRE-rörelsen, orealistiska konstinstallationer och ekonomisk ångest.Klipp och musik:Röka i pluggetTV4 Nyheter, Så pratar du pengar med barn i en tuff ekonomisk månadTV4 Nyhetsmorgon, Så överlever du årets fattigaste månad- ”Inför allmänt köpstopp”SR Plånboken, Ekonomiskt oberoende före 40 år – en dröm som allt fler försöker förverkligaSVT, Citizen ScheinSVT, Riddaren på StrandvägenAgnetha Fältskog- It’s so nice to be richVår tenta i privatekonomi hittar du på instagram, @akursen_poddmail: [email protected] Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
--------
54:37
"Många blir chockade över att understrykningar i böcker inte fungerar" (Överkursen i studieteknik)
I måndags kom A-kursen i studieteknik och nu har det blivit dags för överkursen, det vill säga hela Emmas intervju med Jonas Linderoth som är spelforskare och professor i pedagogik vid Göteborgs Universitet. Jonas berättar bland annat om hur man kan lura hjärnan att komma ihåg saker, hur man bör hjälpa sin barn med läxläsning och hur man kan använda kunskaper om studieteknik för att förbättra sitt arbetslivFölj oss på instagram @akursen_poddmail: [email protected]: Johan Wingborg Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
--------
46:10
70. Hur blir man bättre på nästan allt? (A-kursen i studieteknik)
Det är nytt år och i och med det fokuserar många på att förbättra sina levnadsvanor och försöker träna mer, äta bättre och bli mer dygdig. Fast borde inte 2025 istället bli året då vi alla ser till att lära oss något nytt? Men hur underlättar man sin inlärning och varför lurar man sig själv när man läser en text två gånger? Det svarar Jonas Linderoth på som är spelforskare och professor i pedagogik vid Göteborgs Universitet. Dessutom pratar Emma och Clara om häxkonster, flow och The Matrix.Klipp och musik:TV4 Nyhetsmorgon, Så pluggar du mer effektivt – och minns det du lärt digSR P4 Malmöhus, Experten- Vanliga misstaget när du pluggarTV4 Nyhetsmorgon, Skolstartsvecka - så pluggar du smartMotvind - Lära för livetSR P4 Stockholm, Ungdomsbarometern- Det trendar hos de unga 2025Oddkut - Feel the FlowThe Matrix (1999)Vår tenta i studieteknik hittar du på instagram, @akursen_poddmail: [email protected] Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vägen till bildning har aldrig varit kortare för nu kan du ta nya A-kurser varje vecka – utan att behöva sätta dig i skolbänken. I A-kursen ger Sveriges främsta forskare och universitetslärare dig grunderna i aktuella ämnen. Dessutom gräver Emma och Clara i nyhetsarkiv, forskningsdatabaser och populärkultur för att sätta de dagsaktuella händelserna i ett större perspektiv. Så på med hörlurarna och välkommen in i klassrummet..A-kursen görs av Emma Frans, forskare och vetenskapskommunikatör och Clara Wallin, podcastproducent och vetenskapsjournalist..Tentor i alla A-kurser hittar du på instagram: @akursen_podd. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.